Den perfekte belysning på et kjøkken

belysning-kjoekkenDet er ikke mange steder i huset hvor belysning er like viktig som på et kjøkken. God belysning er utrolig viktig på et kjøkken for at det skal kunne fungere optimalt som et rom hvor det skal foregå mange aktiviteter. Vi samles på et kjøkken ved mange anledninger i løpet av en dag og her foregår det mye. Riktig valg av belysning er derfor viktig slik at det blir et godt rom å være i, enten man står over kjøkkenbenken for å hakke grønnsaker eller man sitter med en kopp varm kaffe ved kjøkkenbordet.

Når man velger belysning til et kjøkken vil det ofte være en god ide å kombinere forskjellige lamper for å få det beste resultatet. Forskjellige områder i rommet krever forskjellig lys, og derfor vil det være en god ide å skreddersy valget av lamper avhengig av hvor i rommet de skal være. Når man jobber på denne måten på et kjøkken må man likevel samtidig være oppmerksom på at lampene sammen skal danne en belysning som komplimenterer hverandre og fungerer godt sammen, slik at man ikke ender opp med at resultatet forverres når lampene er skrudd på samtidig.

Et vanlig og populært valg av type lamper når det kommer til belysning av et kjøkken, er downlights. Denne formen for belysning fungerer optimalt på et kjøkken fordi lampene er så små og diskrete og dermed kan installeres hvor som helst i rommet uten å ta opp unødvendig mye plass. Downlights kan gi en kraftig belysning og er dermed perfekt som arbeidslys på et kjøkken. De kan med fordel installeres på steder som for eksempel over en benk og innunder skaper hvor det er lite plass til andre typer lamper. På sånne steder vil man på den måten kunne skape en belysning som treffer arbeidsområdene direkte, uten å kaste skygger og uten at noe kommer i veien for lyset. Samtidig, hvis lampene er installert innunder kjøkkenskap eller hyller, over benken, vil de ikke en gang synes. Det gjør de til en meget diskre form for belysning på et kjøkken. Dessuten står man fritt til å skru opp lysstyrken til maksimum når det trengs, uten at det er fare for at noen blendes av lyset, da de er plassert lavere enn øynene våre.

Mange bruker downlights som belysning alene på sine kjøkken. Har man dog et kjøkken som er litt stort i størrelse og man for eksempel har plass til et bord eller annet i tillegg til kjøkkenets primære innredning, vil det som sagt være en god ide å blande forskjellige former for belysning og lamper. Hengende over et kjøkkenbord vil det for eksempel være mye mer optimalt med en alminnelig taklampe, fremfor downlights eller spotter. Bruker man et kjøkken til å spise måltider og samles rundt et bord, vil de fleste foretrekke en mer skånsomt belysning enn den som skapes av lamper som downlights og spotter. Med kombinasjonen av alminnelige taklamper og mer skarpe spotter eller downlights, vil man kunne forandre og tilpasse lyset i løpet av dagen og avhengig av de aktivitetene som foregår i et kjøkken og dermed skape en ideell belysning til en hver tid. Med forskjellige, individuelle former for belysning rundt om i rommet vil man samtidig ha muligheten til å skru på flere eller færre av lampene om gangen og dermed tilpasse mengden og formen for lys som man trenger og ønsker seg der og da på sitt kjøkken.

Uansett hvilken belysning man velger til sitt kjøkken, vil det alltid være en god ide å installere dimmere sammen med lampene. På den måten kan belysningen justeres og tilpasses ytterligere til behovet, uten av enda flere lamper behøver å ta opp plass i rommet. Har man en belysning som kan justeres i styrke, står man også friere i valget av lamper, da disses virkning i rommet faktisk kan forandres på. Dermed behøver man for eksempel ikke velge én lysstyrke som skal passe til flere aktiviteter, men enkelt justere belysningen avhengig av hva som er mest ønskelig.

Å skape en perfekt belysning for et kjøkken er ikke vanskelig. Ved å tenke litt strategisk kan man lett designe et oppsett av belysning som gjør nettopp ditt kjøkken til et rom som er godt å være i.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s