Utebelysning er mer enn en lampe på en vegg

Utebelysning kan gjenskape de fleste stemninger og oppfylle mange drømmer

Utebelysning kan være magisk. Enten det er sommer eller vinter, vil lamper i mørket, enten de er festet til en vegg eller knyttet til et hjem på en annen måte, virke forlokkende på oss som befinner oss der ute. Bare tenk på hvor deilige det er å komme hjem en mørk ettermiddag en kald vinter og finne hjemmet badet i lys. Eller hvor deilig det er å bli sittende ute til langt på natt en varm sommernatt, i lyset av en vakker utebelysning.

Utebelysning består tradisjonelt sett av lamper festet på en vegg ved inngangen til hjem og hage. Det er nok også førsteprioriteringen for de fleste når det kommer til utebelysning; å henge opp lamper på de viktigste stedene – på en vegg her og en vegg der. Det er selvfølgelig veldig viktig av praktiske grunner. Uten noen som helst utebelysning vil det være temmelig vanskelig å bevege seg, for ikke å snakke om å utføre noen som helst aktivitet, utendørs etter at mørket er falt på. Spesielt her i nord, hvor vi har så korte dager i vinterhalvåret, ville det vært synd å miste muligheten til å kunne gjøre noe fornuftig utendørs når det er mørkt. Derfor er det ikke rart av vi fortsatt først og fremst tenker på utebelysning i form av en lampe på en vegg.

I dag finnes det likevel så utrolig mange andre muligheter i tillegg. I dag kan man få tilnærmet alt man kan forestille seg innen utebelysning. Av den grunn er det nesten synd å begrense seg til de få lampene på en vegg her og en vegg der. I hvert fall hvis man er så heldig å ha et selvstendig hus og en hage med mulighet til fritt å kunne leke seg med utebelysning som man vil. Har man i tillegg litt penger og litt fritid til å designe et fint oppsett, så er det bare å sette i gang.

Hvis man er av den romantiske typen, så er det ikke vanskelig å forestille seg at utebelysning kan være med på å oppfylle drømmer og sette prikken over i-en når det kommer til ens hus og hjems utseende og fremtreden. Her skal vi i hvert fall bevege oss noen store skritt lengre enn bare en lampe på en vegg. Se bare for deg et vakkert bryllup eller en annen fest, på en varm sommerkveld, i en stor hage. En veldig viktig del av dette bildet er tross alt alle lysene. Kanskje er det en utebelysning bestående av mange, mange små lykter, hengende i trærne og stående på bakken. Det er denne belysningen som gjør bildet så romantisk og vakkert. Og det er ingen grunn til at romantikken skal være forbeholdt store fester – blant dagens store utvalg av utebelysning kan man nemlig gjenskape denne stemningen. Det er kanskje ikke helt det samme som å ha levende lys og lykter, men det vil helt sikkert skape en langt mer romantisk stemning enn en enkel lampe på en vegg kan klare alene. I dag finnes det for eksempel utebelysning bestående av små LED lamper som kan plasseres hvor man måtte ønske på bakkenivå. Disse kan plasseres rundt omkring i hagen, langs stier og så videre, og på den måten sammen lyse opp hagen på en veldig fin måte. Denne formen for utebelysning kan dessuten for eksempel fås i en utgave hvor selve lampene er plassert nede i små steiner. De ligner små stearinlys i uthulte steiner, som jo helt klart er veldig hyggelig og passer veldig godt inn uansett om hagen står tom eller er fylt av glade festgjester. Disse kan plasseres rundt omkring, liggende på forskjellige overflater. Et annet alternativ er å la de bli en integrert del av selve stiene i hagen, som en del av resten av steinleggingen.

Og listen av forskjellige typer utebelysning fortsetter i det uendelige, lengre og lengre vekk fra den enkle lampa hengende på en vegg. Utebelysning behøver for all del heller ikke å være romantisk. Det finnes veldig mange løsninger hvor utebelysning blir brukt for å skape utrolig moderne og stilige displays av hus og hager i mørket. Her kan man faktisk gjerne vende tilbake til å henge lamper på en vegg – da man ved å gjøre dette på en litt annerledes måte kan skape noen utrolig stilige effekter i form av lys-mønstre på husets fasade. For å oppnå dette må man likevel bevege seg hakket videre fra den første ideen om kun en enkel lampe på en vegg her og en vegg der. For å skape flotte fasader plasseres lampene gjerne i rekker langs hver enkel vegg, hvor de peker hver sine lysstråler i ulike retninger.

Og fortsatt fortsetter listen i det uendelige… det finnes så mange forskjellige løsninger innenfor temaet utebelysning at det er vanskelig å dekke det hele. Enten man ønsker å lyse opp en vegg, et helt hus eller en hel hage, enten man vil bruke utebelysning til å skape romantiske stemninger, vise frem huset sitt i et flommende lysshow eller noe helt annet, finnes det muligheter. Trenger du mer inspirasjon, så søk på ordet utebelysning og legg til ”vegg” eller hva du vil lyse opp. La deg inspirere av hva andre har gjort og hva du selv liker. Det meste kan faktisk gjenskapes når det kommer til lys og stemninger. En ting er i hvert fall klart: utebelysning er mye mer enn en lampe på en vegg her og en vegg der.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s